
El senderisme és una activitat física que es realitza en el medi natural.
Se sol fer caminant i permet conèixer un territori, la seva cultura, la seva història, el seu patrimoni i el seu paisatge travessant-lo per camins senyalitzats. La comarca del Pla de l’Estany és perfecte per iniciar-se en aquesta activitat i també per mantenir-la, ja que s’hi troben senders de tota mena a l’abast de tots els nivells físics.
El caràcter muntanyenc de la seva geografia, la seva riquesa arqueològica i monumental, així com la variada bellesa paisatgística i el clima suau, situa la nostra comarca com una de les preferides dels senderistes catalans, de l’estat espanyol i també d’Europa. Sens dubte, el Pla de l’Estany és el millor lloc per despertar les ganes de caminar.
Les rutes existents pretenen apropar-te al seu important llegat: n’hi ha de llargues i de més curtes, amb diversos graus de desnivell i dificultat. Són llocs d’interès que val la pena assaborir tot fent una passejada. En aquest article us en fem un tastet i us expliquem tres rutes: una de dificultat alta, una de dificultat mitjana i una de poca dificultat.
Fàcil: ruta de la Puda i les Estunes
Són 4 quilòmetres (aproximadament una hora) en què es travessen paratges singulars de l’entorn lacustre del sud-oest de l’Estany de Banyoles i es coneix una part de la vida quotidiana dels banyolins i banyolines de mitjans del s. XIX a través de la Font Pudosa i l’antic balneari. Així mateix, es recorre una zona d’aiguamolls i estanyols que conserven l’estat més silvestre, es visita les esquerdes del paratge encantat de les Estunes on, segons la llegenda, hi viuen aloges i, finalment, es contempla el paratge de l’Estanyol del Vilar i els Desmais.
Mitjana: ruta de Can Morgat i el Puig Clarà
Són 7 quilòmetres (aproximadament dues hores) en què es descobreixen alguns dels estanyols (l’estanyol Nou, el de Can Sisó) que voregen l’Estany de Banyoles, així com les diferents espècies d’aus i altres animals que hi viuen. Tot seguit, s’enfila el camí fins al Puig Clarà, des d’on es pot gaudir d’una impressionant vista panoràmica de l’Estany, de la ciutat i d’una bona part de la plana de l’Empordà. Es visita l’església romànica de Santa Maria de Porqueres (segle XII) i es passa per Can Morgat, un mas enfilat al turó que dóna una explicació tradicional a l’origen de l’Estany.
Difícil: ruta del veïnat de Roca i Briolf
Són 9 quilòmetres (unes dues hores i 15 minuts, aproximadament) per una zona de la vall de Campmajor desconeguda i feréstega, sobretot en el tram de Roca a Briolf. Tret de l’època estiuenca, el més probable és trobar aigua per travessar el riu, que haurem de fer descalços. Es visita el castell de Roca (segle XIII), el molí de Roca (un molí fariner medieval datat del segle XIII que aprofita el salt d’aigua natural i la gorga del riu Ser), el mirador del Castell i molí de Roca, l’ermita de Santa Maria de Loreto (segle XX) i l’església de l’antic poble de Briolf.